Denne høsten startet programmet «Get Busy with your Business», et program utviklet av VINC og Oslo Voksenopplæring (VO). Vi har snakket med noen av deltagerne og bidragsyterne på kurset torsdag 10 oktober som handlet om finansiering.

I høst har VINC og Oslo VO Rosenhoff jobbet med å gjøre tilværelsen som gründer lettere for en gjeng med håpefulle. Felles for dem alle er at de ikke er norske og at de alle har en drøm om å starte og bygge opp noe her i Norge. Agathe Tørris, daglig leder og gründer i VINC forklarer at et mindretall av gründerne hadde til og med allerede startet sin virksomhet og trengte hjelp for å utvikle den videre.De ønsker å skape sin egen arbeidsplass, men for å klare dette trenger de hjelp til å navigere i norsk næringsliv. Alle vet at det er vanskelig å få innpass på det norske jobbmarkedet om man har et navn som klinger utenlandsk, så en løsning på dette er å starte noe eget. Da VINC forenkler samarbeidet mellom organisasjoner og selvstendig næringsdrivende kan vi også i etterkant hjelpe noen av deltakerne med å få oppdrag sier Agathe.

Mange av dem har kanskje ikke rukket å bygge opp noe nettverk i Norge enda, og på kurset får de også muligheter til nettopp dette. De møter likesinnede som også har samme drøm som dem. De møter ressurspersoner som kan bidra med nødvendig kunnskap som kan åpne dører når de skal starte opp. De får gode råd på veiene som kan forhindre at de gjør samme feilene som hundre andre gründere før dem, og kanskje akkurat disse rådene er årsaken til deres suksess senere.

Kurset er i 3 moduler og starter med modul 1 som er norsk for næringslivet. Denne er valgfri, men er man ikke godt kjent med språket i norsk næringsliv er dette en fordel å ha i verktøykassen. Modul 2 er selve oppstartskurset som går over 9 uker på torsdagene. Modul 3 gjelder mentoring. Denne torsdagen var det finansiering som var i fokus. Som alltid har VINC engasjert gode eksperter som har holdt innlegg for å informere, inspirere og ikke minst motivere gründerne.

En god start

Investor Erik Storelv er ikke i tvil om at det er behov for et slikt kurs som VINC tilbyr. – Det er vanskelig for mange av de som flytter til Norge å få jobb ettersom det finnes en skepsis mot innvandrere i arbeidsmarkedet. Her får de utvikle nettverk og de får en forståelse for det å drive bedrift i Norge. Det er svært nyttig og verdifullt selv om kanskje ikke alle får startet sitt eget selskap, sier Erik.

Han er også opptatt av ideen, og dens utspring. Han mener at man skal ikke vente på at ideen har modnet, man skal starte opp og så kan det være at ideen spisses etterhvert. Dette holder mange tilbake. Samtidig er det viktig å ha en ide som et utgangspunkt, men dette kan jo endre seg underveis. Denne ideen bruker man som utgangspunkt for en forretningsmodell. – Her har de fleste multikulturell bakgrunn og de bør bruke det som utgangspunkt sier Erik før han forklarer at der har de et fortrinn over andre. – Har man fått støtte fra NAV, ikke vent, begynn bedriften med en gang og bruk tiden godt. Og det er viktig å hente inn komplementær kompetanse og ikke gjøre alt alene forklarer Erik.

Begynn i det små og tørr å satse

Man kommer ikke utenom økonomi når man skal starte opp for seg selv. Nettopp derfor har vi satt av en hel kurskveld for å gi tips til hvordan man kan få finansiering til prosjektene man ønsker å starte. Per Olle Kronwall og Kristin Holter jobber begge som oppstartsloser hos DNB og har mange gode tips å dele. – Vis at du har spart og at du virkelig vil dette. Du bør ha en egenkapital som signaliserer at du også tørr å satse egne midler på ditt prosjekt. Det trenger ikke være mye, men noe bør du ha å stille opp med, sier Per engasjert. – Vi har hatt folk som har kommet og spurt om lån på 30 000,- til aksjekapitalen og det går bare ikke.

Både Kristin og Per er opptatt av at man skal begynne i det små og bygge det større. De mener det er viktig å kartlegge egne ressurser og hvilke ressurser man har tilgjengelig som man kan benytte i prosjektet. – Man må tørre å spørre for ingen klarer dette her alene, sier Kristin.

Vi har gode støtteordninger i Norge og det er relativt lett å søke på disse. Kanskje litt verre å få dem, men har man forberedt seg godt og har god støtte er sjansene til stede for at man klarer å starte opp en spennende bedrift med støtte fra for eksempel Innovasjon Norge.

– Bare gjør det, vi har lite å tape her i Norge. Det er ikke som i USA der de satser alt og risikerer å havne på gata. Amerikanerne ler av oss nordmenn som tar så lite risiko med tanke på alle støtteordninger og kapital som faktisk er tilgjengelige, sier Per.

Spennende tider med folkefinansiering

De siste årene har en ny måte å finansiere prosjekter på, vokst frem. Nemlig folkefinansiering eller crowdfunding som det heter på engelsk. Der man får folket med å finansiere prosjektene man skal i gang med. Gjerne mot en form for gjenytelse som for eksempel et produkt eller renter på en finansiering.  Gaute Kokkvold fra Startskudd.no var til stede og holdt et innlegg om folkefinansiering for å få inn penger til prosjektet. Han sier også at det viktige er å teste ideen man har. – Test ideene, tørr å snakke om dem. De beste ideene må prates om for at folk skal finne ut om dem. Og når det kommer til å skaffe midler så bør man tenke less is more. Ikke tenk på nice to have, men need to have.

Henrik Velle fra Monner sier akkurat det samme; man må tørre å snakke om ideene man har. – Fortell om det til mest mulig folk og se om de vil bli kunde hos deg. Mange er redde for at andre skal stjele ideene, men det skjer sjelden. Folk bryr seg nødvendigvis ikke om dine ideer på den måten. Men du kan oppleve at folk kommer til deg og tilbyr noe du trenger til din bedrift, slik at du får nye samarbeidspartnere, forklarer Henrik.

En annen måte man kan få folk til å snakke om ditt produkt er gjennom å få folk til å investere. I Monner så gis crowdfunding som lån og de som investerer får igjen renter på investeringen. Dette er en fin måte å få investering for bedrifter som kanskje ikke har sjanse i vanlige banker. – De som blir investor forteller om det til andre og de støtter deg i det du gjør. Du kan for eksempel ha 100 personer som fremsnakker ditt prosjekt til andre, sier Henrik.

Forberedelse er nøkkel til suksess

Når man skal lage kampanjer innen crowdfunding er det en del ting man bør huske på. –Forberedelse er viktig. Du må vite hva du samler inn penger til og hvorfor de skal støtte nettopp ditt prosjekt og hva skal de føle når de ser ditt produkt, forklarer Gaute.

Didrik Hersvik Jensen i Privanett er helt enig med Gaute i at man skal legge mye tid i forberedelsene når man driver med crowdfounding. –Det er tidkrevende og det er intenst. Du skal drive en bedrift 24/7 og samtidig hente inn investorer. For å få best resultat må gründeren lage en god plan for crowdfunding-kampanjen, og være forberedt på mye egeninnsats. God markedsføring er viktig, og husk å hente inn investorer som kan bidra med kompetanse også, ikke bare penger, sier Didrik

Det er også viktig å bygge et godt team, og ikke nødvendigvis ta med bestekompisen som er enig i alt du sier. – Man skal dele ideene sine men ikke være naiv. Det er viktig å ha noen å diskutere om ideen er liv laga med. Få med andre med god kompetanse og som kan jobbe godt i team. Investorer ser på hvorvidt det er et godt team som har gjennomføringsevne som står bak prosjektet forklarer Didrik. Han forklarer at det er viktig med smart kapital og folk man kan stole på gjennom de vanskelige dagene.

Hva har deltagerne fått ut av kurset?

Claudette er fra Mexico og er en av deltagerne på kurset. Hun opplever kurset som veldig profesjonelt, vennlig og komplett. – For meg var noe av det som var mest nyttig, det kurset vi hadde om skatt og i dag om finansiering. sier Claudette.

Stylianos

Antonietta er også fra Mexico og finner kurset både lærerikt, spennende og motiverende. – Det er lett å få det store bildet på hvordan man skal drive bedrift på en suksessfull måte. For meg var det beste når vi snakket om identitet, misjon og visjon.

Stylianos fra Grekenland føler han har fått mye ut av kurset. Han har fått bedre forståelse for hva han kan finne i næringslivet. – Jeg hadde masse spørsmål som gjorde meg

forvirret og her på kurset har det blitt forenklet og jeg har fått svarene jeg trengte. Jeg føler meg tryggere på neste skritt. Kunnskap er makt, og så lenge du kan det du lærer på kurset så øker du sjansen for suksess.

Selv om deltakerne har forskjellige behov får de alle størst utbytte av å følge hele løpet på «Get Busy with your Business». Målet er å hjelpe dem å tenke stort selv om man starter smått. Det er stas å se hvordan de har utviklet både seg selv og sitt prosjekt siden programmet startet sier Agathe smilende.