Oktober er den internasjonale ADHD – Awareness Month. Hva er da ikke mer naturlig enn å fremme entreprenører med ADHD?

Blant suksesshistoriene av gründere med ADHD valgte vi å intervjue norske: Johan Brand (Kahoot og We Are Human), og Silje Urke Antonsen (Køyr). Begge er opptatt av å skape aksept og forståelse for all form for nevrodiversitet og lage rom for alle i samfunnet.

Videre deler vi noen av deres tanker rundt ADHD og entreprenørskap til inspirasjon.

 

Om ADHD

Johan B.

 «Jeg husker jeg syntes det var så grusomt å gå på skolen og bli bedt om å sitte ned og holde munn når jeg hadde kameratene rundt meg og vi kunne ha det gøy og skape sosial læring. Teknologi har hjulpet meg å få til ting i livet, og har gjort at jeg kunne være kreativ.»

Silje U.A.

«Jeg elsket å gå på skolen mht det sosiale, friminutt og trening. Jeg gjorde det dårlig på ‘puggefag’, men var heldig og hadde gode lærere som har sett meg og oppmuntret meg. Videre har jeg alltid valgt ting jeg syntes var gøy, folkehøyskole for fotball, kommunikasjon pga lidenskap for å skrive. Jeg har en hjerne som er helt avhengig av å gjøre det jeg elsker. Har du lov til å jobbe med noe som interesserer deg så er ikke ADHD et konsentrasjonsproblem lenger, da er problemet å bremse.»

  

Om gründer-reisen

Johan B.

«Jeg sluttet på BI fordi den type undervisning ikke fungerte for meg. Jeg sa til min far ‘vet du hva, jeg tror jeg kan starte eget selskap og lære business på den måten’. Det første jeg skapte skulle ikke gå med overskudd, jeg ville bare lære. Jeg skapte et lite konsulentselskap, Brand Media, som hjalp folk med kreative ting og bruk av teknologi og beholdt det under studiene, etter at jeg begynte på kunstskole. Jeg var alene i selskapet, men gjorde alltid prosjektene med noen, mine med-skapere.

Jeg var veldig introvert og redd for å bli sett. Jeg ville få til noe og innså at jeg måtte få til nettverking og det å stå på en scene, så jeg laget en plan for å ta tak i det.

Du må forstå deg selv og hvordan du skal legge opp livet ditt for å få det til å funke som gründer. Dette gjelder faktisk alle uavhengig av diagnose, personlighetstype, kultur, samfunnslag, funksjonshemning, det må alle gjøre som gründer.»

Silje U.A.

 «Jeg var med på student TV og drev student radio. Vi begynte å få oppdrag og jeg fikk høre om ENK. ENK var veien til å få oppdragspenger på konto.  Jeg brukte ENK til mye forskjellig i ca. 5 år, konferansieroppdrag, skrive tekster, produsere musikkvideo, søke om penger for prosjekter og markedsføringsoppdrag. Ved å drive ENK åpnet det kanskje en dør: jeg innså at jeg som ressurs kan brukes på ulike måter og få penger på konto.

Deretter var min første jobb i et startup, jeg drev så frilans, bygde selv og var ansatt. Det som har slitt meg mest ut var det å være ansatt.»

 

Om relevansen av programmet #GetBusywithYourBusiness

Johan B.

 «Det er utrolig viktig å finne en gruppe med mennesker som kan jobbe med deg, gi deg perspektiv, utfordre deg, enda viktigere for ADHD mennesker. Er du ADHD så er du kanskje også dyslektiker og kan bli sett ned på, kanskje ikke få finansiering, eller ikke få gjennom et salg pga stavefeil, så da er du avhengig av å samarbeide med andre.

En gründer må lære seg å jobbe med mennesker uansett hvor introvert du er. Det er slik et program slik som #GetBusywithYourBusiness kan hjelpe

Silje U.A.

«Hvis du har en idé eller er nysgjerrig så er det nesten for dumt å sitte med de tankene alene, og jeg vil på det sterkeste anbefale å oppsøke miljøer og oppstartsprogrammer, som for eksempel #GetBusywithYourBusiness, her kan du møte mennesker som har gjort dette før deg, som kan hjelpe å trekke i tråder, peke deg i riktig retning og åpne enda mer flere dører.

Det å være grunder kan være ensomt og det kan også være overveldende å finne informasjon så det å få tips og triks, noen gode rammer og råd som gjør at du får fart på ting er supert.»

 

Entreprenørskap kan altså være en fin måte å forvandle eventuelle utfordringer til en superstyrke!

Nysgjerrig? Fyll ut formularet på minoppstart.thevinc.com så tar vi en drodle prat for å finne ut om entreprenørskap er noe for deg.