Er du bevisst på hvordan du møter publikum under et foredrag eller presentasjon? Den visuelle delen av presentasjonen og kroppsspråket, blir i mye større grad bemerket enn selve innholdet.

Viste du at 85% av informasjon vi mottar bearbeides av synssansen? Med andre ord så husker vi mye bedre det som danner et visuelt minne fremfor en ren tekst.

En god foredragsholder blir sjeldent god uten nok trening. Mye kan man terpe på som gjør deg bedre til å engasjere publikum i salen, om det er snakk om en presentasjon, pitch, tale eller kurs.

Uansett om du skal selge inn en ny idé, presentere bedriften din, eller holde et foredrag, er det alltid fint å ta med seg tips som gir presentasjonen din et løft. Her får du 5 tips.

1. Skap et uforglemmelig førsteinntrykk

Visste du at de syv første sekundene betyr mest for førsteinntrykk du gir fra deg? Samtidig vil også presentasjonen din spille en stor rolle for hvordan du vil blir husket. Derfor er det all grunn til å forsøke å bli mer bevisst, på hva du kan gjøre for å forsterke førsteinntrykket ditt.

Gruer du deg til presentasjonen, og er redd for at nervøsiteten vil ta overhånd. Det er bedre å være ærlig om nervøsiteten enn å spille skuespill, og forsøke å komme deg raskest mulig gjennom presentasjonen.

Det er heller ikke bortkastet tid å forberede samtaleemner før du inntrer ”scenen”. Gjør du research på hvem du vil møte og hva de forventer fra seg, vil du også oppleves som mer mentalt forberedt og utstråle mer selvtillit som forsterker kroppsspråket ditt.

2. Gjør presentasjon til din egen

Holder du en presentasjon som du har laget selv, vil du i større grad virke troverdig, samtidig som det er enklere å formidle noe man kan stå for. For å engasjere og få med deg folk, er det viktig å øve på innholdet, slik at du slipper å lese fra manus. Jo mer ekte en presentasjon fremstilles – jo mer troverdig og selgende vil det virke overfor publikum.

Med eierskap til egen presentasjon, gjør innholdet enklere og mer spennende. På den måten vil du oppleve å få mer positiv energi som smitter over til lytterne. Dere blir rett og slett mer engasjerte.

Har du i tillegg interesse og glød for temaet du presenterer, virker det mye mer troverdig og selgende. Ved å bruke personlige bilder og fortelle en historie om en relevant og personlig opplevelse, blir resultatet langt mer autentisk og interessant. Du vil helst slippe å se en uinspirert og gjespende gjeng i salen, som ser ut å kjede seg. Det vil garantert smitte deg og gjøre deg usikker.

3. Kjenn ditt publikum

Før du entrer en forsamling, er det viktig å vite hvilket publikum du kommer til å møte. Hvorvidt budskapet ditt vekker interesse i salen, kommer helt an på menneskene, men også hvor mye kunnskap de besitter om emnet ditt. Klarer du å engasjere et helt publikum, vet du at du har gjort et godt forarbeid, og har formidlet noe nytt som har vekket interesse.

Klarer du å inkludere publikum inn i samtalen, er også det et stort pluss. Forbereder du noen spørsmål på forhånd, som du vet svaret på selv, engasjerer du både publikum samtidig som du inviterer de til samtale. Slik oppfattes du som mer interessert i publikum, samtidig som du lytter til deres tanker og ideér som også får de til å føle seg bra.

4. Bruk kroppsspråk bevisst

Måten du formidler kunnskapen du har forberedt, har også mye å si for responsen i salen.
Det gjelder å være oppmerksom på hvordan andre oppfatter deg som person og leser kroppsspråket ditt.

Med virkemidler fra teaterverden blir du mer oppmerksom, på hvordan du fremstår som første steg til å utvikle din egen stil. Gjennom for eksempel mime- teknikker, commedia dell’arte og maskerte spill, lærer man seg å utvikle nye ferdigheter og å engasjere ulike publikum.

Patrick Forian jobber som regissør, lærer og skuespiller i Paris, og er ekspert på nettopp dette- å bevege og engasjere et publikum. Med over femten år med undervisning og forskning, bruker han i dag sine selvutviklete metoder på sine egne skuespillere.

– Presentatørens fysiske involvering og bevissthet om hans rolle på scenen, tillater ham å utvikle sin evne til å tolke, uttrykke sine følelser og hans intensjoner med presisjon og sannhetskraft, sier Forian.

5. Anvend visuelle virkemidler

De visuelle virkemidlene under et foredrag spiller også en viktig rolle- og gjør presentasjonen mer levende. Siden en stor del av hjernen er viet til visuell behandling, vil det i flere tilfeller være enklere å beskrive løsninger og prosesser med bilder og diagrammer enn med ord.

Slike teknikker brukes innenfor brainstorming, som en effektiv måte å iverksette gode ideér på. Disse kan på samme måte brukes for.

Tegning er et sterkt visuelt og effektivt virkemiddel, som skaper nysgjerrighet og større forståelse for et tema.

– Du skrive ennå du ikke er Ibsen. Du trenger heller ikke å være Picassso for å kunne tegne, sier Ester Milano, som er en dyktig illustratør, og anbefaler å tegne det man snakker om live. Hun holder selv kurs innenfor dette.

DEL en LINK fra VINC